tirsdag den 6. januar 2015

Dragetyper

Der findes mange forskellige dragetyper, der er drager med stel/pinde, og der er dem uden (I Tyskland er det hanholdsvis Drachen og Matten). Der er Super Ultra Lette (SUL) drager til brug indendørs eller uden ret meget vind. Men som regel deler man op i nedenstående:

1-linede drager

De findes i mange størrelser og former. Nogle typer er lifters, hvis formål er at komme op på himlen, og stå stille, og så holde alt muligt oppusteligt der hænger fra snoren, og så er der den klassiske kassedrage, og den diamant-formede, og delta'erne. De fås med og uden hale. Generelt gælder, at jo større drage, jo bedre flyver den, men den trækker selvfølgelig også det hårdere. En almindelig 3 meter bred delta flyves typisk med en 50-75 kg line.

Andre typer flyver man med, og leger med. Når man trækker i en drage, så flyver den som regel i den retning spidsen peger. Så man kan godt styre en 1-linet drage en smule.Der er 1-linede kampdrager.


De fleste 1-linede drager er enten enten med stænger, eller oppustelige kamre, men her i 2015 er der begyndt at komme lidt mere research på 1-linede unde stænger og oppustelige kamre. Peter Lynn himself er gået i gang, så der kommer nok noget på markedet om et årstid.

Mange tilhængere af 1-linede drager bygger dem selv, og elsker at sætte mange drager op på samme tid. Andre bruger dem til at tage luftfotos (KAP = Kite Aerial Photography).

2-linede styrbare drager

Der findes de bløde faldskærmslignende (foils). De er rigtigt gode til begyndere, da de kan holde til meget, Og så er der dem med stel. Disse kan købes i meget dårlig kvalitet mange steder. Men hvis man får dem store nok (gerne 1,8 meter eller mere), så bliver de langsomme nok til at de er lette at lære at flyve, og man kan flyve formation med vennerne. De manøvrerer også langt skarpere og mere præcist end foils.

En styrbar drage er langt sjovere end en 1-linet. Men for børn gælder det om at de skal have tålmodigheden til at lære det. Kan anbefale en drage af foil-typen til at starte med, netop fordi der ikke er pinde der kan knække.

Men hvis man kommer op i ca. 2 meter bredde, så begynder foils at trække for meget, og børn under 12-14 år vil i bredre vind blive trukket hen over marken. Men jo større de er, jo lavere vind flyver de som regel i, men bliver som regel også langsommere, medmindre man går efter speed modeller.

Man kan sætte en hale på dragerne, så flyver de lidt langsommere, og det er sjovere når man har den bølgende hale efter. Jeg har selv med stor success anvendt en 10 meter  x 8 cm flad hale til 20 kr fra Kina på en HQ Symphony Beach 1.3. Og det hjalp virkelig på min søns lyst til at flyve.


4-linede styrbare drager

Her findes de ultra styrbare som Revolution, og kopierne heraf. Disse styres endnu bedre end de 2-linede. De kan flyve forlæns og baglæns, bremses meget hurtigt og kan stå stille i luften. De findes i variationer fra indendørsflyvning til stormvejr. Standardstørrelsen er 2.4m bred, og 80 cm høj.
Der findes også enkelte foils med ventiler i begge sider så de også kan flyve både frem og tilbage, men de er ikke nær så manøvredygtige som en Revolution, og selvfølgelig er der også andre undertyper.

Trækdrager / Powerkites

Bruges til at trække skateboards, køretøjer, Kitesurfing, isbåd etc. Disse er lavet til at generere et stort træk, og enkelte af de store modeller er lavet til at generere løft, så man kan springe med dragen, og flyve et stykke.

Typisk vil powerkites være med 3, 4 eller 5 liner. En 3-linet er principielt en 4-linet hvor de bagerste liner (bremselinerne) er sat sammen. Man mister hermed en hel del kontrol over dragen i forhold til de 4-linede, hvor man bruger bremsen i den ene eller anden side til at hjælpe med at styre. Når man går op i endnu større modeller, så findes der de-power kites, hvor man med en stang styrer hvor meget træk/løft dragen skal give. Dette bruges typisk hvor længere flyvetid ønskes (kitesurfing, ski, etc).

I den billige ende er der mange der flyver 4-linede med håndtag, også fra Kite boogies. Enkelte vælger at flyve med et seletøj, da de så har en hånd fri når de springer.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar