mandag den 23. marts 2015

Dragelinier

Når man skal have drager op, så skal man som regel bruge en snor eller line. Man kan principielt bruge hvadsomhelst der er stærk nok.

Til små indendørs drager anvender man ofte sytråd, og til 1-linede drager er typen heller ikke så vigtig. Dog er der mange der anbefaler Dacron liner hertil. De er bløde og tykkere end moderne liner, og har ikke samme tendens til at filtre. En tyk line er lettere at hale ind, men den må ikke være så tyk at den er for tung for dragen. Mange billige drager kommer med noget nylon line som også er fint. De har dog ofte en lav brudstyrke.

Dynema / Spectra

Til flerlinede drager anvender man ofte liner af Spectra eller Dynema. Begge er varemærker. Det er MEGET stærkt i forhold til det tykkelse og vægt, og bruges også til de bedre fiskesnører.

Udover brudstyrke og lav vægt, så er det kendetegnet ved, at det ikke er elastisk, så dragen reagerer hurtigere på træk i snorene.

Fiskesnøre er ikke velegnet. Det laver lettere knuder, og er ikke altid glat nok. Derudover er der forskel på vævningen. Drageline består oftest af 8 flettede snore (8-braid på engelsk), som gør at det ikke så let går knuder på det når trækket løsnes lidt, og som gør det blødere. Oftest er det også imprægneret på en måde der gør linen mere glat, da man ved flerlinede drager ofte flyver med linerne viklet om hinanden noget af tiden.

Jeg har prøvet at skifte de billige medfølgende nylon liner på en 1.4 m2 parafoil med 2 liner ud med 50 kg Dynema fiskesnøre, 4-braid. Det gav en helt anden flyvning. og den var meget lettere at styre. Så line-kvaliteten betyder rigtigt meget.

Dynema har et lavt smeltepunkt, så hvis det glider på en anden line, så vil det ofte være Dynema linen der knækker først.

250 lbs / 125 kg brudstyrke Dyneema vejer under 0,8 gram per meter. ca. 235g for 300 meter.

Og drager med op til 3 meters bredde kan typisk godt klare sig med en line med en brudstyrke på 100-150 lbs = 25-50 kg.

Længde

Drager må normalt kun flyves med liner på max. 100 meters længde. 

For 1-linede drager gælder, at i svag vind bør linen være længst mulig, så man kan få dragen op i den rene luft over turbolensen nær jorden.

For 4-linede anvendes mange længder. Standarden er 82 ft = 25 meter, nogle bruger 100 ft = 30 meter, og til holdopvisninger er standarden 120 ft = 36 meter.

Indendørs og i svag vind anvendes ofte kortere liner ned til 8-10 meters længde.

Standard brudstyrken er 90 lbs = 45 kg. Men i svag vind er der nogle der skifter til 50 lbs, og i kraftig vind går nogle op på 150 lbs. Stivheden i længderetningen ændres også lidt af brudstyrken.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar